Få bedre lydoplevelse med surround sound

højttalere1

Der er nogle ting som man bare ikke rigtig kan forstå før man selv har oplevet det. Blandt dem er blandt andet børnefødsel (har jeg fået at vide), ægteskab, at se sit eget barn vokse og sidst men ikke mindst at høre musik, se en film eller spille et spil på et fedt surround sound system. Ja, jeg siger det ligeud, surround sound systemer giver en lyd som er simpelthen mindst lige så imponerende og øjenåbnende som at føde et barn. Et surround sound lydsystem giver en helt anden oplevelse til utallige sange, film, spil når man hører dem gennem det. Man får mange flere detaljer med, får et nyt blik på den. For enhver som er seriøst interesseret i musik er det næsten en nødvendighed at prøve at opleve et surround sound system engang i deres liv. Man vil aldrig høre Pink Floyds Dark Side of the Moon på samme måde!

surround sound lydoplevelse

Men hvad er surround sound egentlig?

Men hvad er det egentlig surround sound er? Det er jo ikke ligefrem en ny ting, men det er nok noget du har hørt om før, for det er faktisk ikke ligefrem en nymoderne ide (selvom det godt kan fremstå sådan). Navnet tro er ideen med surround sound (omringe lyd) altså, at man bliver omringet af mindst tre højtalere når man skal høre noget. Der kommer altså lyd ud af disse højtalere og det giver altså en helt anden oplevelse. Skeptikerne tænker nok ”og hvad så det lyder da bare som om, at man har et par højtalere omkring sig. Er det virkelig så fedt?” Og ja, det er det faktisk. Der er rigtig mange lydsystemer som er bygget til surround, sammen med film, musik og spil som inkorporerer denne teknologi.

Og når man oplever den er det virkelig noget for sig. Tag for eksempel et spil. Lad os sige du løber rundt i et eller andet skydespil, og så er der nogen, som skyder efter dig fra ryggen. I stedet for at pludselig falde om, vil du jo rent faktisk kunne høre skuddene komme bagfra, og identificere hvor personen er kun ud fra den lyd de laver. Og med film og musik som er specielt lavet til det får man en helt anden oplevelse. Man kan virkelig mærke de detaljer der er taget højde for, og man oplever virkelig, hvad kunstnerne originalt intenderede med deres kunst.